Mitä naprapatia on?
Naprapaatti on erikoistunut tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen tutkimiseen, ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Tuki-ja liikuntaelimistö tarkoittaa laajaa elinkokonaisuutta joka mahdollistaa liikkumisen ja sisältää lihaksia, niveliä, luita, luurankoa, jänteitä, nivelsiteitä ja nivelrustoa. Olipa vaivasi siis esim lihaksessa, rangassa, nivelessä tai jänteessä, naprapaatti on asian ammattilainen. Naprapatia pohjautuu länsimaiseen lääketieteelliseen terveys- ja sairauskäsitykseen sekä näyttöön perustuvaan lääketieteeseen. Suomessa koulutusta järjestää Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (XAMK) toimipiste Kotkassa; koulutus kestää neljä vuotta ja on laajuudeltaan 240 opintopistettä.
Minkälaisissa vaivoissa naprapaatti voi auttaa?
Naprapaatti hoitaa koko tuki- ja liikuntaelimistön sekä akuutteja (eli äkillisiä) että kroonisia (eli pitkittyneitä) vaivoja. Joskus kivulle löytyy tarkka diagnoosi eli kyseessä on spesifi kipu ja joskus kivulle ei löydy selitystä - röntgenkuvista, magneettikuvista tai verikokeista- jolloin kipu on epäspesifi. Olipa kipusi spesifiä tai epäspesifiä, naprapaatti osaa hoitaa näitä molempia. Erityisesti selkärangan erilaiset kiputilat ja oireet ovat naprapaatin erikoisalaa. Esimerkkinä tästä iskiaskivut, välilevyongelmat, liikerajoitukset ja rangan lukkiumat. Alla on lueteltu oireita ja esimerkkejä spesifeistä vaivoista joita naprapaatti osaa hoitaa.
Naprapaatti voi myös auttaa ennaltaehkäisemään vaivoja ja ylläpitämään hyvää liikkuvuutta.
Esimerkkejä oireista joita naprapaatti osaa tutkia ja hoitaa:
Esimerkkejä spesifeistä vaivoista,
joita naprapaatti osaa tutkia ja hoitaa:
Akuutit ja krooniset kiputilat
Spesifit ja epäspesifit kiputilat
Puutumisoireet
Voimattomuusoireet
Tunnottomuusoireet
Heijastekivut
Säteilykivut
Huimausoireet
Liikkuvuusrajoitukset
Iskias
Välilevypullistuma
Fasettilukko
Piriformis-syndrooma
Psoas-syndrooma
ITB-syndrooma eli juoksijan polvi
Bursiitti eli limapussin tulehdus
Penikkatauti
Akillesjänteen tendinopatia
Plantaarifaskiitti
Mortonin neurooma
Kostokondriitti ja Tietzen oireyhtymä
TOS-oireyhtymä
Jäätynyt olkapää
Ahdas olkapää oireyhtymä
Rannekanava oireyhtymä
Golfkyynärpää ja tenniskyynärpää
Naprapatian hoitomenetelmät
Tärkeä osa naprapaatin työtä on perusteellinen potilaan tutkiminen ja diagnosointi. Täten paras mahdollinen hoitomuoto ja lähestymistapa voidaan valita. Tutkiminen ja diagnosointi tapahtuu laajan haastattelun sekä aktiivisten ja passiivisten testien kautta. Ensimmäisenä tavoitteena on helpottaa eniten elämää häiritseviä oireita kuten kipua, jonka jälkeen otetaan mukaan muun muassa kotiharjoitteet ja ergonominen ohjaus joilla hoidetaan oireen syitä. Tavoitteena on että potilas pärjää mahdollisimman pian itsenäisesti kotiharjoitteiden, ergonomisen ohjauksen ja neuvonnan ansiosta.
Mahdollisiin hoitomuotoihin kuuluvat nivelmanipulaatio, nikamamanipulaatio, nivelmobilisaatio, nikamamobilisaatio, hermokudoksen mobilisaatio, mobilisoiva hieronta, erilaiset lihasvenytystekniikat, triggerpistekäsittely, faskiakäsittely ja pehmytkudoskäsittely. Tärkeänä osana hoitoa toimii aktiivinen ja yksilöllinen harjoitusterapia, jossa katsotaan potilaalle sopivat harjoitteet kotiin. Lisäksi hoitoon voi kuulua mm. teippauksia ja lämpöhoitoa. Huom! Hoitomuodot valitaan aina yksilöllisesti tilanteen mukaan ja potilaan kanssa yhdessä keskustellen.